Kullenfestivalen 2017

Äntligen är vi igång igen! I Skara på Katedralskolan är vi ett gäng som jobbar i en förening som heter NTV och står för Nu Trivs Vi. Föreningen har funnits i över 20 år och arbetar för ungdomarnas trivsel och välmående. Föreningen bildades hösten 1993 av fem positiva och energiska vänner som ville jobba för andra ungdomars trivsel och välmående. I år går föreningen under namnet Kullenutskottet för att ha ett närmare samarbete med elevkåren på Katedralskolan. Föreningens största arrangemang är Kullenfestivalen som anordnas en gång per år på de gröna kullarna vid skolan. Festivalen har på senare år haft långt över 1000 besökare. I år gick festivalen av stapeln den 12e maj och blev lika lyckad som alltid.

Kullenfestivalen 2017 med antirasistiskt tema.

I år har temat vi arbetat med varit Tillsammans för mångfald. Detta är ett ämne som vi i föreningen brinner lite extra för. Sverige är ett rikt land på så många vis och vi hjälper många människor runt om i världen. Även här hemma i Sverige behöver vi tillsammans visa att vi alla kan dela på vad detta landet har att erbjuda. Föreningen har även försökt att varje år ha en utbytesstudent med i styrelsen för att lättare nå fram även till den gruppen elever. Vårt mål är att alla ska må bra och leva med ett leende på läpparna.

Många band och artister gjorde den här fredagen till ännu en lyckad fest på kullarna där folk satt på filtar i gräset och åt sin medhavda picknick medan de lyssnade till sina favoriter. På området såldes det även mat från olika länder för dem som inte hade med sig egen mat. Kullenfestivalen är helt drogfri och har alltid varit det. På området tillåts ingen alkohol eller cigaretter och så har det varit i alla år och det har aldrig varit något problem. Här hittar du ungdomar som trivs och har trevligt tillsammans utan droger.

Inte en tyst minut på området

Årets stora dragplåster var Thomas Stenström med sin stora hit Slå mig hårt i ansiktet. Extra roligt med ett dragplåster från trakten då Thomas är från Uddevalla. De andra banden som spelade på festivalen var Fairweather fashion som var först ut på stora scenen. På lilla scenen öppnade The Cast sen fortsatte kvällen med Surfin’ Charlie, Hometown Marie, Hindarfjäll, Parity Complex, Adamah, Saturday Knights, The Sympathy, The Bongo Club, S.U.G. Kvällens dragplåster avslutade kvällen på stora scenen. Kullenfestivalen 2017 blev precis så lyckad som vi hoppats på och nu tror och hoppas vi på att den fortsätter utan uppehåll framöver.

Festivalen har blivit inställd två läsår, 2012-2013 och 2015-2016 pga av bristande intresse i föreningen men nu hoppas vi att den här lyckade festivalen kan trigga ungdomar att föra traditionen vidare. För 20 år sedan när festivalen startade, då under namnet Hilmafestivalen, så var det på ett lastbilsflak som pyntats med egensprayfärgade lakan. Nu har det vuxit till ett område med en stor scen för etablerade artister och en liten scen i mattältet där lokala band kan få möjligheten att visa upp sig. Vi hoppas nu att den utvecklingen får kommande generationer på skolan att vilja föra traditionen vidare.

Kullenfestivalen 2017 bjöd på en lyckad blandning av musik

Kullenfestivalen 2017 var gratis för alla besökare och kan vara det på grund av föreningens arbete med att hitta sponsorer. Många lokala företag sponsrar och hjälper till eftersom festivalen anses som sund och bra för ungdomarna. Företagarna hjälper gärna till när de ser ungdomar arbeta för andra ungdomar och med goda avsikter.

Vädrets makt är stor

En av uppgifterna med att anordna festivalen är att välja ett datum för tillställningen. Att lyckas pricka ett datum där vädret tillåter en utomhusfestival innan sommarlovet tar vid är verkligen en chansning. I år hade vi tur med vädret och folk kunde sitta i gräset på sina filtar och äta sin medhavda mat. Dessvärre kan man ju inte alltid lita på att vädret blir som man önskar. Givetvis är en festival allra bäst i fint väder där man kan sitta i ett torrt gräs med torra kläder och äta medhavd mat som inte förstörs av fukt och regn. Givetvis så behöver inte regn och rusk förstöra en festival, det kan rent av ge lite extra spänning och krydda.

Kullenfestivalen 2017 bjöd ju på finväder men vi har ju inte alltid den turen med vädrets makter. För att göra en festival lyckad trots dåligt väder krävs en hel del både av arrangörer och gäster. För oss arrangörer innebär det mer jobb att hålla efter smuts och försöka hålla rent och torrt på de ställen där det funkar. Sätta upp extra tält så det finns tak att gå in under för att torka lite eller äta sin mat. Bajamajorna kräver mer skötsel en kväll med regn och rusk när det blir lerigt och blött. För gästerna innebär det också lite mer förberedelser. Lite mer att tänka på och att ta med sig innan man sticker hemifrån.

Stövlar eller sandaler

Vi som arrangerar en sån här festival är lika beroende av våra gäster som av vädret. Utan besökare blir det ingen festival. I solsken är det lätt att locka besökare. I regn och rusk är det inte alltid så lockande att ge sig ut på en festival där man ska stå i en folksamling och lyssna på musik. Fast i själva verket kan ju en festival bli än mer minnesvärd i regn och rusk. Som med lumpen, just då känns det tungt och trist men i efterhand minns man de roliga stunderna och det tråkiga minnena falnar. Att man stått där tillsammans med sina vänner och lyssnat på favoritbandet när man är dyngblöt och kall kan snarare krydda minnet och göra det till extra minnesvärt.

Regn kan förstärka minnet