Musikfestivaler i Sverige

Bråvalla, Sweden Rock, eller Summerburst? För den som vill besöka en festival i Sverige finns det mycket att välja mellan, från festivaler som lockar en bred publik som exempelvis Bråvalla i Norrköping, Way out West i Göteborg till mer nischade festivaler som hårdrockarnas Sweden Rock i Sölvesborg. För många är festivalerna årets höjdpunkt. De bokar en plats på festivalens camping och spenderar den tiden de inte lyssnar på musiken med att hänga på campingen och träffa nytt folk som delar deras intresse för musik. Det finns festivaler att besöka från norr till söder som återkommer årligen och en del av de är till och med gratis att besöka. Förutom att lyssna på musik erbjuds det många gånger också olika aktiviteter under festivalens gång som man kan ta del av.

Musikfestivaler i Sverige som är gratis

Gratis är gott, eller hur? Man måste inte alltid betala en dyr inträdesbiljett för att få gå och lyssna på musik under sommaren. Flera städer har kulturprogram med olika evenemang, därav många uppträdanden av musiker som händer runtom i staden under sommaren. Det är kanske inte regelrätta festivaler så men det är ett billigt nöje. Föredrar man att gå på festivaler men inte har så mycket pengar att spendera kan man besöka någon stadsfestival i sommar. En sådan festival är till exempel Malmöfestivalen. Den pågår i en vecka i centrala Malmö och innehåller både ett gediget musikprogram med flera kända artister också ett intressant kulturprogram.

Befinner man sig inte i Skåne utan mer norrut i landet finns det bland annat Stadsfesten i Skellefteå man kan besöka med sitt intressanta musik och evenemangsutbud. De har gratis inträde under dagen. I Eskilstuna kan man besöka Eskilstuna Parkfestival och i Kalmar finns det Kalmar Stadsfest. Båda har ett bra utbud av artister som kommer och spelar och även roliga aktiviteter för stora och små. Så man behöver inte spendera så mycket pengar för att kunna gå och lyssna på bra musik om man har en stadsfestival i närheten.

Flertalet stora festivaler i Sverige

Det finns flera olika musikfestivaler i Sverige men Way out West är nog en av de mest kända. Det är en tre dagar lång festival som hålls i Göteborg under augusti. Dit kommer folk från hela landet för att campa, hänga och lyssna på bra musik. Man kan alltid vara säker på att de mest aktuella artisterna spelar på Way out West. De har en stor bredd i sin lineup med namn som både är väldigt kända till inte så jättekända. De har även en massa annat skoj och all mat som serveras under festivalen är vegetarisk så alla kan äta av den.

Är man mer intresserad av rock så finns där också ett antal festivaler man kan besöka. Sweden Rock Festival är den mest kända av dessa. Det är en internationellt känd hårdrocksfestival som arrangeras varje år under tre eller fyra dagar i Norje i Blekinge. Både 2008 och 2013 var festivalen Sveriges största musikfestival. Det är en festival som passar alla, gammal som ung. Flera kända hårdrocksband har spelat på Sweden Rock Festival under åren, bland annat Motörhead, Europe och Guns ‘n’ Roses. Andra hårdrocksfestivaler att besöka är bland annat Getaway Rock Festival som arrangeras i Gävle och Tivolirock som är den äldsta rockfestivalen i Sverige.

 

Även om man traditionellt kanske förknippar musikfestivaler i Sverige med de stora festivalerna såsom Way Out West eller Sweden Rock finns det musikfestivaler för de flesta musikgenrerna. I Malung varje år anordnas till exempel Dansbandsveckan som är en stor festival bland fans till dansband. Den arrangeras under en vecka i juli varje år och lockar tusentals danssugna till Malung.

Musikfestivaler innehåller inte bara musik

Vad förutom att lyssna på musik kan man göra på en festival egentligen? Jo, man kan till exempel campa. Det är många som bara åker till festivaler för att uppleva campingen. Där händer både det ena och det andra och är en upplevelse man inte får uppleva någon annanstans. Där kan man träffa nytt folk och umgås med dem. Man kanske till och med lyckas träffa nya vänner eller en framtida kärlek på campingen. Om man vill ha mer festivalinformation om festivalen man vill besöka har en camping så hittar man oftast det på festivalens hemsida. Där kan man även hitta hur man tar sig dit och hur mycket det kostar att vara på campingen.

Även om man inte är intresserad av att campa på musikfestivaler i Sverige finns det oftast mycket annat man också kan göra. Är det en stadsfestival anordnar oftast företagen i staden olika roliga aktiviteter och tävlingar för besökarna. Det brukar också finnas marknadsstånd där man kan köpa allt möjligt. Festivaler kan även ha en speciellt nisch som gör att de sticker ut från mängden och som genomsyrar hela festivalen. Way Out West till exempel har beslutat att hela sin festival ska vara vegetarisk och därför kommer endast vegetarisk mat att serveras. De har även ett samarbete med West Pride för lika rättigheter till alla. Så det är inte bara att lyssna på musik man kan göra på en festival.

Stor bredd på festivalerna i Sverige

Årligen flockas tusentals folk på olika musikfestivaler i Sverige och det finns en otrolig bredd på festivalerna som oftast arrangeras under somrarna. Det finns festivaler med allt från dansband till rock så det går att hitta en festival för alla. Några kända stora festivaler är bland annat Way Out West, Summerburst och Sweden Rock som har flera år på nacken. Men det är inte bara att lyssna på musik man kan göra på festivalerna utan en del festivaler har även camping där man kan hänga och träffa nytt folk på. Har man inte möjlighet att besöka en festival livestreamar en del festivaler delar av sina uppträdanden på internet. Det finns också stadsfestivaler av varierande storlekar som oftast är gratis att besöka. Musikutbudet i dem varierar men det brukar finnas något för alla, stora som små.

På festivaler kan du umgås med nytt folk!